Spis kål til

.. for dit helbreds skyld

Kål er utroligt sundt uanset hvilken slags du vælger

Spiser du kål?

Kålfamilien incl. broccoli og blomkål er supersundt, og samtidig er det grøntsager, der ikke koster ret mange penge og altid er tilgængelige i supermarkederne. Når du har læst med her, er der faktisk ingen undskyldninger for ikke at fylde indkøbskurven op med grønkål, spidskål, broccoli eller hvad, der nu lige er på hylderne, næste gang du er ude at købe ind.

Her får du 5 super-egenskaber ved kål:

  • Kål er fuld af vitaminer – du får især C, E, K, folat og carotener, som er forstadier til A-vitamin
  • Kål er fuld af mineraler – du får især kalk, kalium, svovl, phosfor, jern og magnesium. Især grønkål er kendt for et højt mineralindhold
  • Kål har et højt fiberindhold. Fibre er næring til vores tarmflora, så når vi spiser masser af kål, kvitterer tarmbakterierne med støtte til bl.a. vores immunforsvar
  • Kål indeholder mange plantestoffer, som er vigtige i forbindelse med bl.a. inflammation og afgiftning
  • Kål har gavnlige effekter mod en lang række sygdomme, herunder kræft, forhøjet blodtryk og type 2 diabetes

Noget af det, der gør kål særligt interessant, er såkaldte glukosinolater. Glukosinolater er plantestoffer, der omdannes til isothiocyanater, når vi tygger eller skærer kålen, og især det stof, der hedder sulforaphan er der stor bevågenhed på. I forsøg har man studeret sulforaphan, og det viser sig at være gavnligt ift. kræft, forhøjet blodtryk, type 2 diabetes m.fl. Det som man mener sulforaphan kan, er at øge antioxidantenzymer (superoxid-dismutase og katalase), som vi har brug for i leverens fase 2-afgiftning.

Den mest effektive kilde til sulforaphan er broccolispirer, idet de har op til 50 gange højere niveauer af glucosinolater end almindelig broccoli – men det betyder ikke, at broccoli ikke er leveringsdygtig. Du får mest sulforaphan ud af broccolien, hvis du spiser den rå og straks efter, at du har skåret den ud. Du kan også få sulforaphan ved tilberedt broccoli, så længe der er bid i den, men ikke i lige så høje niveauer. I det tilfælde har du brug for en god tarmflora til at hjælpe dig med at lave omdannelsen til sulforaphan.

Selv hvis der ikke fandtes noget, der hed sulforaphan er broccoli (og alle andre former for kål) fulde af gode næringsstoffer, så du skal endelig spise løs! Du skal spise kål hver dag, og spis alle de forskellige typer der findes. Det er vores breddegraders superfood.

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.