Sådan undgår du giftstoffer

Du kan ikke undgå at blive udsat for giftstoffer - men du kan gøre noget for at minimere dit såkaldte "toxic load"

Vi mødes af både det der hedder eksogene og endogene giftstoffer. Eksogene stoffer kommer udefra, og endogene giftstoffer dannes som en del af kroppens almindelige arbejde med at nedbryde stoffer, der ikke længere kan bruges eller f.eks. stoffer fra bakterier o.l.

Da giftstoffer kommer således kommer alle steder fra, er det svært helt at undgå dem. Det er så grelt, at DTU Fødevareinstituttet for nogle år siden udgav en rapport over forskellige stoffer, som børn udsættes for allerede fra fostertilstanden. Det er temmelig nedslående læsning. Man fandt at især bly og hormonforstyrrende stoffer er et problem, og det endda selv om vi ikke længere har bly i benzinen, som de fleste af os nok tænker på som den største kilde.

Der er dog en række valg vi kan træffe, som reducerer vores belastning, og her får du nogle eksempler på det.

Lav din egen mad fra bunden

Når du selv laver din mad, så ved du 100% hvad der er i. I princippet kan man sige, at de varer, der har en varedeklaration, potentielt indeholder stoffer, der ikke er gode for kroppen. Der er ikke varedeklarationer på grøntsager – for der er ikke andet end grøntsagen i.  Færdiglavet og processeret mad indeholder f.eks. farvestoffer, aromastoffer, sødemidler og andre tilsætningsstoffer af forskellig slags, og ofte er der også dårlige fedtstoffer og for meget salt i. Det bedste råd er derfor at lave sin egen mad.

Vælg økologiske fødevarer

Økologiske fødevarer er fri for pesticider, da de er dyrket uden sprøjtemidler. Desuden vil du også her undgå eventuelt genmodificerede elementer i din mad. Når du vælger økologiske fødevarer, passer du ikke kun på dig selv, men også på naturen og dermed vores klima.

Reducer mængden af kød

Det bedste er at vælge kød fra dyr, der har græsset på økologiske landbrug. Det er dog hulens dyrt at købe økologisk kød, så det kan være en god ide at begrænse indtaget af kød for at begrænse indtaget af giftstoffer.

For det første kan dyr godt have modtaget genmodificeret foder og dernæst, så får dyrene medicin af forskellig slags, som vi så får ”glæde” af når vi spiser kødet. Det er også værd at nævne, at der er fedtstoffer i kød, som er inflammatoriske, så alt i alt hermed en opfordring til at begrænse dit kødindtag. Når du gør det, kan det være, at der bliver bedre råd til at vælge kød af en højere kvalitet og dermed færre giftstoffer.

Vælg rene rengøringsmidler

Hvis du ikke vælger bevidst, risikerer du at bringe skadelig kemi ind i dit hjem med dine rengøringsmidler. Deklarationerne indeholder ofte lange og uforståelige ord og det er svært at gennemskue hvad der er giftigt og hvad der er harmløst. Mit bedste råd er derfor at se efter mærkerne. Vælg svanemærkede og allergimærkede rengøringsmidler

Vælg rene personlige plejeprodukter

Som for rengøringsmidler kan det være svært at gennemskue hvad der er i din tandpasta, dine cremer, shampoo og din make up m.v. Vælg derfor med omhu og brug f.eks. kemiluppen, som hjælper med at undersøge produkter for skadelig kemi.

Reducer belastningen fra kaffe, sukker og alkohol og undgå rygning – også den passive

Alle disse stimulanser lægger beslag på dyrebar leverkapacitet. Leverens første afgiftningsfase udføres af et enzymsystem der hedder CYP450, og for hvert af de her enzymer, er der gener i vores DNA. Hvis du har varianter på disse gener – og det er der mange der har – så kan det tilmed være, at din afgiftningskapacitet for f.eks. koffein eller alkohol er ændret. Det kan man undersøge i en DNA test.

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.