Har du forstoppelse?

Uden det daglige toiletbesøg kommer leveren på overarbejde

Det er vigtigt at komme på toilettet og have afføring mindst 1 gang dagligt. Allerbedst er det, hvis afføringen er velformet og har en normal brun farve. Hvis den enten er for tynd, hård, knoldet eller fedtet eller f.eks. er bleg/hvid, så er det tegn på, at der er noget galt i fordøjelsen et sted.

Det kan være, at du har en ubalance i din tarmflora – det vi også kalder tarmens mikrobiota – som påvirker din nedbrydning af den mad du spiser og opformerer dårlige bakterier. Det skaber inflammation, der giver mulighed for, at skadelige stoffer kommer ind i blodet og transporteres til leveren først, og dernæst videre ud i blodet til alle kroppens væv, hvis leveren ikke kan rense det ud.

Hvis din afføring er fedtet eller bleg vidner det om problemer med fedtfordøjelsen og dermed potentielt udfordringer med dit galdeflow. Når det er tilfældet, kan der ske en lang række af uhensigtsmæssige problemer, og et af de mest oplagte er, at du kan have svært ved at optage de vigtige fedtopløselige vitaminer, altså vitamin D, E, A og K.

Ophobning af giftstoffer

Hvis du er forstoppet og ikke kommer af med din afføring, så hober affaldsstofferne sig op. Giftstoffer vil blive genoptaget til blodbanen og ført til leveren, som nu får mere at lave. En forstoppelse skal derfor adresseres før en udrensningsindsats, for at det giver mening. I modsat fald risikerer du at udskille en masse giftstoffer til galden og videre ud i din afføring, som føres tilbage til kroppen, fordi du ikke kan komme af med det – og så får du det endnu værre.

Hvis du har problemer med forstoppelse, er det vigtigt at tilføre fibre og væske samt sørge for at du får bevæget dig. Fibre får du fra grøntsager og fuldkorn. Især fibrene fra grøntsager er gode for vores tarmbakterier, så sørg for at halvdelen af det du indtager er fra planteriget. Husk også de gode fedtsyrer fra nødder, frø, kerner, oliven, avocado og fede fisk samt at drikke rigeligt med vand. Tilførsel af mælkesyrebakterier evt. fra et tilskud kan være en god ide, og olieshots, eller noget så enkelt som svesker, kan nogen gange give et hjælpende skub.

Hvis du har brug for hjælp til at få en bedre fordøjelse og dermed et bedre udgangspunkt for din generelle sundhed, så kontakt mig endelig.

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.