Leverens afgiftning

Leveren filtrerer vores blod for giftstoffer og tager hånd om dem, så vi kan få dem ud af kroppen igen og derved undgå sygdom.

Leveren afgifter i 2 faser og i hver af faserne bruges en lang række næringsstoffer, som du skal have tilført gennem din kost.

Det er vigtigt, at din fordøjelse fungerer optimalt. Hvis du mangler mavesyre, fordøjelsesenzymer eller galde – eller hvis du har ubalance i din tarmflora – så er der overhængende risiko for, at du ikke får nok næring ud af den mad, du spiser, eller at du får ufordøjede fødevarer eller andre stoffer ind i kroppen, som ikke har noget at gøre der. Alt dette vi give leveren overarbejde med alt for lidt brændstof at gøre godt med.

De to faser i leverens afgiftning

I leverens fase 1 afgiftning gøres de forskellige stoffer, der skal afgiftes faktisk mere giftige. Man kan sige, at leveren laver nogle meget reaktive mellemprodukter. Det foregår ved hjælp af et enzymsystem, der hedder CYP450, hvor hvert enzym tager sig af helt specifikke typer af giftstoffer. Der er f.eks. et enzym, der håndterer koffein, et der tager sig af alkohol osv. Koden til disse enzymer ligger i dit DNA, og hvis du har varianter på nogle af de gener, der har koden, så kan du være særligt udfordret i din afgiftning af visse stoffer. Dette kan man undersøge i en DNA test.

Fase 1 kan køre hurtigt eller langsomt alt efter, hvad du spiser og drikker. Det er jo meget smart, at hvis du udsættes for meget, der skal udrenses, så kan leveren lave mange enzymer. Det kræver dog, at fase 2 i leverens afgiftning er klar til at gribe de farlige stoffer, der laves i fase 1. Hvis ikke det er tilfældet får du en stor ophobning af farlige stoffer, der ikke kan komme nogle vegne.

I fase 2 af afgiftningen klistrer leveren nogle stoffer på de reaktive mellemprodukter, så de bliver vandopløselige og dermed nemmere kan komme ud af kroppen. Det kan gøres på mange forskellige måder alt efter, hvad det er for et stof, der skal tages hånd om, og hver af de måder kræver specifikke næringsstoffer. De forskellige veje hedder glutathionkonjugering, glucoronidering, methylering, acetylering, sulfatkonjugering og aminosyrekonjugering. Det er komplekse processer, og fælles for dem er, at de bruger energi, at de kræver deres næringsstoffer for at kunne gøre deres arbejde, og at der er gener i vores DNA, der har indflydelse på, hvor godt de fungerer.

Sådan støtter du leverens afgiftning

Det bedste du kan gøre for at passe på din lever, og give den de bedste betingelser for at kunne afgifte effektivt, er:

  • Sørg for at få vand nok – husk at du også kommer af med affaldsstoffer i urinen
  • Undlad kaffe, alkohol, sukker og sødemidler
  • Undlad rygning – også passiv rygning
  • Få søvn nok – gå i seng nogenlunde samme tid hver dag og få min. 7,5 times søvn
  • Stress øger inflammation i kroppen og skaber ikke gode betingelser – reducer stress ved f.eks. at holde pauser, dyrke yoga, mindfullness, gåture i naturen eller hvad der nu giver dig ro
  • Motion er vigtig, og så sveder du også og får affaldsstoffer ud den vej
  • Pas på dit blodsukker – for meget sukker i blodet omdannes til fedt, der lægges på lager i leverens celler, og gør den mindre effektiv. Pas på med sukker og stivelsesholdige fødevarer og undgå at snacke. Spis 3 hovedmåltider og giv din fordøjelse pause indimellem.
  • Spis efter en tallerkenfordeling, hvor halvdelen af dit måltid kommer fra planteriget. Spis i alle regnbuens farver. Særligt kål- og løgfamilierne er gode når vi taler afgiftning. Ved at spise så meget grønt får du både fibre, vitaminer og mineraler samt gode antioxidanter.
  • Den anden halvdel af din tallerken deler du i 3. Den ene tredjedel til gode vigtige fedtsyrer fra nødder, kerner, frø, oliven, olivenolie og avocado. Den anden tredjedel skal du få fra kvalitetsproteiner fra overvejende bønner, linser, kikærter samt fisk og eventuelt fjerkræ og kød i begrænset mængde.  Den sidste tredjedel er til ”stivelse” – fuldkornsris, pasta/nudler af f.eks. linser, kikærter, bønner, ris eller lign. samt quiona og lidt kartoffel. Hvis du har blodsukkerproblemer, bør dette minimeres og erstattes med mere grønt.
  • Husk at få både surt og bittert i dine måltider
  • Drik gerne en kop grøn te og mælkebøtte-te er også godt
  • Hvis du har fordøjelsesproblemer, skal der tages hånd om dem

Der findes mange forskellige tilskud af både vitaminer, mineraler, urter og andet, der kan være gavnlige i perioder. Det vil dog afhænge af dine konkrete symptomer, din sygdomshistorie, om du tager medicin mv. så dette vil jeg anbefale, at du får styr på sammen med en behandler.

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.