Galdeblæren, galde og galdeflow

Galde spiller en større rolle i vores sundhed end vi måske lige tænker over

Mange af de symptomer, vi oplever som afgiftningssymptomer, kan meget vel stamme fra en nedsat galdeproduktion eller dårligt galdeflow. Her får du en liste over nogle symptomer, der kan stamme fra dårligt galdeflow:

  • Oppustethed
  • Fed mad skaber problemer fordi det er svært at nedbryde fedt
  • Diarre eller forstoppelse
  • Ildelugtende prutter
  • Fedtet afføring
  • Grå/hvid afføring
  • Flere og flere ting tåles ikke og giver allergi eller intolerance
  • Forværret PMS
  • Halsbrand fordi galden ikke får neutraliseret mavesyren
  • Hudirritation
  • Kvalme

Galdeblærens funktioner

Det er i galdeblæren, at vi opbevarer den galde, som leveren producerer. Galdeblæren er dermed lager for galden. Når vi spiser, sprøjter galdeblæren galde ud i tolvfingertarmen, hvor galden medvirker til nedbrydning af fedt og fedtopløselige vitaminer i maden, så vi kan optage næringsstofferne og få gavn af dem i kroppen.

Galdens funktioner

Galde består af vand, bilirubin, som kommer fra nedbrydning af de røde blodceller, kolesterol og forskellige salte. Langt den største del af galden er vand, og for at sikre godt flow, er det derfor en god ide at sørge for at drikke vand nok i løbet af dagen.

Galden har flere funktioner, men her får du to af de rigtigt vigtige:

  1. Nedbryde fedt fra maden, så vi kan optage det samt de fedtopløselige næringsstoffer i kroppen. Vi har brug for fedtstoffer til bl.a. vores cellemembraner og nervesystem samt vitamin D, E, A og K til at udføre mange forskellige vigtige funktioner.
  2. Transportere giftstoffer og affaldsstoffer samt overskydende kolesterol ud af kroppen og ind i tarmen, så vi kan få det ud med afføringen. Giftstofferne klargøres af leveren, og bindes til galden, som tager dem med sig, når den forlader galdeblæren for at udføre sit arbejde i tarmen. I tarmen støttes udskillelse af giftstofferne af fibre, som vi indtager gennem kosten.

Langt størstedelen af galden vil efterfølgende blive genoptaget og sendt tilbage til leveren, så den kan genbruges, og resten udskilles sammen med affaldsstofferne.

Uden tilstrækkeligt med fibre øges risikoen for at ikke kun galden, men også affaldsstofferne, genoptages i kroppen i stedet for at komme ud. Fibre fungerer nemlig som bindemiddel og er derfor særdeles vigtige i forbindelse med udskillelse af affaldsstoffer.

Samarbejde med tarmsystemet

Galden arbejder sammen med tarmsystemet på en meget avanceret måde. Man kan derfor ikke rigtigt tale om den ene uden også at inkludere den anden. Hvis der er problemer et af stederne startes en ond spiral: Hvis du har fordøjelsesproblemer og en ubalanceret tarmflora, så øges mængden af giftstoffer, der sendes til leveren. Leveren kommer på overarbejde og kan måske ikke følge med, hvorved der sendes affaldsstoffer ud i cirkulation i hele kroppen og laver inflammation. Denne inflammation påvirker fordøjelsen, der sender flere giftstoffer til leveren…

I denne proces hæmmes galdeflowet, og vi kan opleve manglende fedtnedbrydning, få næringsstofmangler og få ophobning af affaldsstoffer.

Årsager til nedsat galde

Fordøjelsesproblemer og inflammation er store medvirkende årsager til nedsat galdeflow. Det kan også være, at du mangler nogle af de stoffer, der stimulerer galdeflowet. Desuden spiller din mavesyre ind på dit galdeflow. Mavesyren er nemlig ikke kun med til at nedbryde maden og fjerne bakterier m.v. Den giver også signal til at frigive galde. Hvis der ikke er mavesyre nok, bliver signalet ikke kraftigt nok og der frigives for lidt galde.

Hvad kan du gøre for din galde

Hvis du har problemer med galde og galdeflow, får du her nogle tips til, hvad du kan gøre:

  • Få styr på din fordøjelse
  • Optimer din leversundhed
  • Spis bitre fødevarer, som stimulerer galdeflow. Det er f.eks. artiskok, mælkebøtte, julesalat, rucola, raddichio, kål af forskellig slags, grape. Bitre fødevarer hjælper også med til at du har tilstrækkelig mavesyre og forbedrer din fordøjelse.
  • Sørg for at drikke rigeligt med vand

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.