Salt og forhøjet blodtryk

Er du en af dem, der salter din mad før du har smagt på den? Læs her om hvordan salt påvirker dit blodtryk

Det er i mange studier vist, at saltindtaget er direkte relateret til blodtrykket, og jo mere der indtages jo værre.

Øget saltindtag binder væske og øger dermed volumen i årerne, så trykket stiger. Det er også sandsynligt, at for meget salt skaber inflammation i cellerne i blodårerne og at det giver karstivhed, som også medfører et øget blodtryk.

Hvordan vi tåler salt, er meget forskelligt, og man taler om at man kan være decideret salt-sensitivitet i forhold til blodtrykket. Hvordan man genetisk er disponeret for salt-sensitivitet kan måles i en DNA test. Læs mere her om hvad sådan en DNA test kan give dig af information om dit helbred.

Det gennemsnitlige saltindtag på verdensplan ligger på 9-12 gr. om dagen, og WHO anbefaler, at det reduceres til 5 gr. pr dag.

Hvis du spiser mad, du selv laver, behøver du ikke at være så nervøs for om du får for meget salt. Dér hvor du kan reducere salt-indtaget er ved at finde andre alternativer til f.eks. færdiglavet og forarbejdet pålæg, du lægger på dit rugbrød til frokost. Hvis du køber færdiglavede retter, og selvfølgelig fast food, så er der også her et højt saltindhold.

Hvis du har forhøjet blodtryk er det under alle omstændigheder godt at spare lidt på saltet, så prøv om du kan bruge nogle spændende krydderier i din mad, så du ikke behøver så meget salt. Krydderierne har udover den dejlige smag også antiinflammatoriske egenskaber, og det er rigtig godt for dig, hvis du har forhøjet blodtryk, da der ofte ligger en inflammatorisk ubalance bag.

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.