Din fordøjelse er afhængig af en god tarmflora

Problemer med fordøjelsen ligger ofte bag en lang række forskellige symptomer og sygdom

Hvis du har problemer med fordøjelsen, så oplever du f.eks. oppustethed, luft i maven, diarre, forstoppelse, mavesmerter eller lign. Det er der utroligt mange mennesker i Danmark, der døjer med, og det medfører ofte en stærkt forringet livskvalitet. Det kan skyldes mange forskellige ting, og det er noget af det, der bliver kortlagt, når du opsøger en ernæringsterapeut, så der kan sættes ind med de rigtige tiltag.

Det kan være, at du har for lidt mavesyre, manglende fordøjelsesenzymer og galde, overvækst af bakterier i tyndtarmen eller en hullet tarmslimhinde.

Tarmfloraen spiller en utrolig vigtig rolle i din samlede sundhed og selvfølgelig også i fordøjelsen. I de senere år har man set i utallige studier, hvordan vores sam-eksistens med de ca. 2 kg. bakterier, vi har i tyktarmen, påvirker alle funktioner i kroppen. Bakterierne hjælper os med at styrke immunforsvaret og tarmslimhinden, og de laver en række vitaminer, hormoner og andre signalstoffer, som vi ikke kan klare os uden. Hvis det ikke fungerer som det skal kan vi få symptomer som smerter, hovedpine, hudproblemer, allergier, hormonelle ubalancer og meget mere.

Faktisk er der også studier, der viser, hvordan de øver direkte indflydelse på blodtrykket på flere måder, bl.a. ved at lave signalstoffer til nyrerne. Det er ret vildt synes jeg, at de her små eksistenser, der ikke som sådan er en del af os, er fuldstændig uundværlige, og det giver os også et godt prej om, at vi skal sørge for, at de bakterier vi har, har et flertal af “de gode” bakterier. Ca. 70% af vores immunforsvar sidder langs tarmen, så hvis der er problemer med fordøjelsen, og den mad du spiser ikke bliver nedbrudt ordentligt, eller der kommer bakterier eller andet uønsket ind over en ødelagt tarmslimhinde, så sætter immunsystemet i gang, og der opstår inlammatoriske tilstande.

Budskabet er, at du skal fodre dine tarmbakterier med det, de elsker – nemlig fibre. Fibre fra frugt, grønt og fuldkorn. De bruger fibrene til at danne kortkædede fedtsyrer, som er brændstoffet, de bruger til at hjælpe os med at være sunde og raske. Sørg derfor for, at halvdelen af din tallerken består af grøntsager, så dine små hjælpere også får god mad.

JA TAK!

Jeg vil gerne have et kvarters  gratis og uforpligtende samtale hvor vi sammen finder ud af, om ernæringsterapi kan skabe positiv forandring for mig.